Verzakkingsklachten

In ons bekken bevinden zich de blaas, de darmen en de baarmoeder. Deze buikorganen zitten met bindweefselbanden (ligamenten) vast in de onderbuik. Onderin het bekken biedt de bekkenbodemspier steun. Bij onvoldoende steun van deze banden en de bekkenbodemspier kunnen de blaas, de darmen en de baarmoeder “verzakken” en ontstaan er verzakkingklachten.

We spreken dan van een blaasverzakking, een baarmoederverzakking of een endeldarm(rectum)verzakking.

Ook komen combinaties van bovengenoemde voor.

Oorzaken van een verzakking

Verzakkingen kunnen veroorzaakt worden door zwangerschappen en bevallingen. Ook zwaar tillen, overgewicht, chronisch hoesten en aanleg spelen een rol.

Verzakkingsklachten kunnen gepaard gaan met:

  • blaas- of plasproblemen (moeite met uitplassen, urine incontinentie, recidiverende blaasontstekingen, frequent toiletbezoek)
  • problemen met de ontlasting (obstipatie, incontinentie voor windjes of ontlasting, frequente of loze aandrang)
  • pijn en/of problemen met vrijen

Behandeling

De behandeling kan, bij milde verzakkingen preventief zijn ter voorkoming van operaties of ter ondersteuning zijn van operatieve ingrepen in de onderbuik. Ook kan de gynaecoloog ter ondersteuning een pessariumring plaatsen.

Het verminderen van de buikdruk en het goed leren opvangen van de druk in de buikholte is belangrijk bij de behandeling van verzakkingsklachten. Samen met het aanleren van een goede ademhaling en toiletgedrag en het verbeteren van de steunfunctie door /van de bekkenbodemspier.