Preventie

Klachten voorkómen is belangrijk! Zorg voor een regelmatig toiletgedrag zonder hard te persen, en let op goede voeding en voldoende beweging. In sommige beroepen (zoals vrachtwagenchauffeur of werkzaam in de bouw) kan toiletbezoek minder spontaan plaatsvinden, en gaat men ‘uit voorzorg’ al thuis proberen te ontlasten zonder dat er sprake van aandrang is. Dit “verkeerde“ persgedrag kan op den duur chronische obstipatie of andere bekkenbodemklachten veroorzaken. Voldoende drinken, gezond eten en regelmatig bewegen helpen een goede stoelgang te bevorderen.

De spieren rondom het bekken zijn in opbouw gelijk als die bij de vrouw en spelen een grote rol bij houding en beweging (en het stabiliseren van de lage rug en het bekken). De bekkenbodemspier bij de man is minder kwetsbaar maar zeker niet minder belangrijk dan bij de vrouw. De bekkenbodemspieren spelen een rol bij het plassen, ontlasten en bij het vrijen en ondersteunen de organen (prostaat, blaas en darmen). Klachten kunnen gerelateerd zijn aan prostaatproblemen (een vergroting van de prostaat) maar ook een niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren kan klachten veroorzaken.

Door overmatig (onbewust) aanspannen van de bekkenbodem verhindert een goede doorbloeding waardoor er klachten zoals pijn, niet goed kunnen uitplassen en /of ontlasten en erectieproblemen ontstaan. Een onder-actieve bekkenbodem kan ook bekkenbodemdysfunctie veroorzaken.

Een verstoorde functie van de bekkenbodemspier kan ook te maken hebben met lage rugklachten en vice versa. Langdurige stressfactoren, maar ook operatieve ingrepen aan bijvoorbeeld blaas, prostaat en/of anus kunnen leiden tot klachten.