Het bekken tijdens en na de zwangerschap

Het bekken tijdens de zwangerschap

De zwangerschapshormonen hebben veel invloed op het bekken. Het bekken bestaat uit 3 botstukken, 2 bekkenhelften en het heiligbeen, en heeft 3 belangrijke verbindingen. Normaal zijn deze gewrichten erg stug, maar door het zwangerschapshormoon is er sprake van een verwekende werking. De stand van de gewrichten kan daardoor veranderen. Door de groeiende buik veranderen de spieren ook van functie en het zwaartepunt van je lichaam verandert.

De veranderingen in spieren en gewrichten vereist de nodige aanpassing van jou als zwangere vrouw. De belasting die je kunt hebben per dag kan daardoor verminderd zijn. Daarom is het belangrijk je belasting aan te passen aan hetgene wat je kan. De balans zoeken tussen belastbaarheid en belasting.

Bekkenklachten komen veel voor tijdens de zwangerschap. De klachten zitten vaak bij het schaambeen, diep in de billen (SI gewricht) of laag in de rug. De klachten kunnen uitstralen naar de lies, de vagina of naar de binnenkant de bovenbenen of juist laag vanuit het bil door de achterzijde van het bovenbeen. Ook het stuitje kan pijnlijk zijn. De pijn neemt toe bij vermoeidheid en nemen toe als je te lang met hetzelfde bezig bent. Door de pijn ga je anders bewegen en gaan spieren juist verkrampen.

Bekkenklachten ontstaan kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan, maar ook tijdens of na de bevalling.

De bekkenfysiotherapeut doet een onderzoek om de oorzaak van de klachten vast te stellen, daarna worden je oefeningen aangeleerd om de juiste spieren rond het bekken te gebruiken. Je krijgt adviezen over het dagelijks functioneren, omdraaien in bed en opstaan, houdingsveranderingen, verzorging van andere kinderen, tiladviezen en werk. Belangrijk is het zoeken naar een balans tussen belasting en belastbaarheid.

Het bekken na de bevalling

Tijdens de bevalling komt er rek op de bekkenbanden te staan. Als je al klachten hebt tijdens de zwangerschap dan kan het helpen om tijdens de bevalling de benen zo lang mogelijk op het bed te laten staan. Als het toch nodig is de knieeen hoger op te trekken, zorg dan dat je benen goed ondersteund worden door bijv. je partner of met behulp van beugels.

Klachten van bekkenpijn zijn na je bevalling vaak niet opeens voorbij. In het algemeen moet je dat wat je in je zwangerschap langzaamaan ging minderen, nu weer rustig gaan oppakken. Je bekkenbanden hebben tijd nodig om minder week te worden. Je spieren rondom je bekken en in je lage rug moeten weer opnieuw met elkaar samenwerken nu je houding en je lichaamszwaartepunt zijn veranderd. Bovendien is er nu een nieuwe belasting bijgekomen: het optillen en dragen van je baby. Dit betekent dat alle adviezen die in de zwangerschap bij bekkenpijn van kracht waren, ook na de bevalling nog gelden. Bij aanhoudende klachten kan verwijzing naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut zinvol zijn.