Kinderbekkenfysiotherapie

Als zindelijk worden niet vanzelf gaat

Een groot verschil tussen de bekkenfysiotherapie bij volwassenen en bij kinderen is dat je als therapeut niet alleen met het kind te maken hebt maar ook met de ouder(s) of verzorgers(s). Beide hebben een probleem.

Het kind staat centraal in de therapie. De positieve ondersteuning van de ouder(s) of verzorger( s) is van groot belang, zindelijk worden gaat niet altijd vanzelf. Door verschillende oorzaken kan dit bij kinderen moeizamer verlopen. Zowel het poepen als het plassen kunnen dan veel spanningen geven bij de kinderen en bij de ouders.

Verschillende oorzaken kunnen hier een rol spelen:

  • te vroeg gestarte zindelijkheidstraining
  • terugkerende blaasontsteking
  • onnodig ophoudgedrag
  • obstipatie
  • niet willen stoppen met spelen om naar het toilet te gaan

Kinderen hebben net als volwassenen een bekkenbodem, de bekkenbodemspier speelt een rol bij het poepen en het plassen. Kinderen zijn zich niet bewust van deze spieren. Juist de ontspanning is van groot belang.

Veel kinderen van 4-10 jaar hebben wel eens natte plekken of poepvlekken in hun onderbroek. Sommige kinderen plassen ’s nachts nog in bed. Veel kinderen schamen zich hiervoor en durven het niet aan hun vriendjes te vertellen. Het slapen bij anderen of meegaan op schoolkamp kan een probleem geven, soms worden kinderen gepest omdat ze ‘het’ nog in de broek doen. Als je hier last van hebt dan kun je er wat aan gaan doen.