Ontlastingsverlies

Ontlastings(fecale) incontinentie is het ongewild verlies van ontlasting op voor een persoon ongewenste tijd en plaats. Deze zeer hinderlijke kwaal treft vooral oudere mensen maar kan ook na de bevalling of na operatieve ingrepen in het anale optreden. Een beschadiging of een onvoldoende werkende anale sluitspier is de meest voorkomende oorzaak van ontlastingsverlies. Echter een verzakking van de endeldarm kan ook tot verlies leiden.

Het is begrijpelijk dat deze klacht nog meer dan het verlies van urine in de taboesfeer ligt en kan leiden tot sociaal isolement. Het niet of slecht ophouden van windjes kan hiervan een voorteken zijn.

Een goede beheersing van de bekkenbodemspier is noodzakelijk voor het ophouden van de ontlasting. Verbeteren van de functie van de bekkenbodemspier, inclusief de anale sluitspier is dan ook een belangrijk aandachtspunt van de behandeling. Deze zal verder gericht zijn op:

  • verbeteren van de functie van de bekkenbodemspier, gericht op kracht en uithoudingsvermogen van o.a. de anale sluitspier
  • verbeteren van het gevoel in het rectum
  • adviezen omtrent vocht en vezel en toiletgedrag